Rólunk

A Dunaszerdahelyi birkózó klub múltja egészen 1970-ig nyúlik vissza. Megalapítója Író Ferenc, aki a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) által adományozott „kiváló edző“ kitüntető cím birtokosa. A pedagógiában végzett több mint 50 éves munkásságáért a Szlovák Köztársaság legmagasabb pedagógiai kitüntetését, a Szent Gorazd Nagy Emlékérmet kapta.

A klub első Szlovák bajnoki címét 1973-ban Bürsöly Ferenc szerezte. 1977-ben a birkózó klubhoz csatlakozott az a Hakszer Tibor versenyző és edző, aki a későbbiekben a „sportmester” címet kapta.

1977-ben birkózóink megnyerték a Szlovák nemzeti ligát és 1978-ban feljutottak az I. Csehszlovák ligába. A Los Angelesi junior világbajnokságon 1983 ban Schwendner József szabadfogásban világbajnoki címet szerzett. 1985-ben a serdülő szabadfogású birkózó Csehszlovák bajnokságon kivívtuk a csapatbajnoki címet.

Az 1986-os serdülő szabadfogású birkózó Csehszlovák bajnokságon hét bajnoki címet szereztek birkózóink. Az 1991-es privigyei junior világbajnokságon a válogatott színeiben négy dunaszerdahelyi birkózó is szerepelt, közülük Fernyák István bronzérmet szerzett. Még ebben az évben Isztambulban Kollár Roman Európabajnoki címet nyert, valamint Fernyák István ezüstérmes lett.

2011-ben az edzői munkába bekapcsolódott Gaál Attila, aki a klubon belül megalapította a női birkózást. 2016-ban a klub elnökét Hakszer Rolandot a Szlovák birkózó szövetség alelnökének választották. 2018 ban ifj. Gaál Attila a brazíliai Egyetemi világbajnokságon az előkelő ötödik helyen végzett.Még ebben az évben Bacsfai Réka klubunk első női versenyzőjeként a római junior Európa bajnokságon bejutott a legjobb 10 közé.

2019-ben a faenzai kadet Európa bajnokságon Pollák Anna 5. helyezését ért el, valamint Csörgő Tamás a 7. helyen végzett. Az U23-as újvidéki Európa bajnokságon Juhász Mária a 6. helyet szerezte meg. Még ebben az évben a klub történelmében először sikerült az I. Szlovák szabadfogású junior ligában csapatbajnoki címet szerezni. A pontértékelés alapján a 2019-es és 2021-es évben Szlovákia legsikeresebb birkózó klubja a Dunaszerdahelyi birkózó klub lett.

2021-ben Gaál Attila edző a szlovák kadet és junior szabadfogású válogatott edzője lett. 2021-ben először adott otthont Dunaszerdahely felnőtt birkózó szlovák bajnokságnak, ahol Hakszer Balázs megszerezte 11-ik szlovák bajnoki címét.

A világ és Európa bajnokságokon birkózóink összesen 15 érmet szereztek:

  • Schwendtner József: junior VB aranyérem, junior EB ezüstérem, EB bronzérem és az 1988-as
    olimpia résztvevője
  • Kollár Roman: junior EB aranyérem, junior VB bronzérem és az 1996-os olimpia résztvevője
  • Fernyák István: junior VB ezüst és bronzérem, junior EB két ezüstérem, EB bronzérem,
    valamint a 2000-es és 2004-es olimpiák résztvevője
  • Hodossy Zoltán: veterán VB két arany és egy bronzérem
  • Hakszer Tibor: veterán VB ezüst és bronzérem
Mottónk: „Birkózó szív, birkózó lélek, birkózó leszek, amíg csak élek!”